Przygotowanie do badania kolonografii TK

Odpowiednie przygotowanie pacjenta jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowe przeprowadzenie badania, dlatego należy dokładnie zapoznać się z poniższymi informacjami. Jednocześnie informujemy, iż badania kolonografii wykonujemy w poniższych pracowniach:

  • Centrum Diagnostyki Obrazowej w Sosnowcu – badania po przygotowaniu preparatem Gastrografin
  • Pracownia Tomografii Komputerowej w Mysłowicach – badania po przygotowaniu preparatem Gastrografin oraz Fortrans
  • Pracownia Tomografii Komputerowej w Bielsku-Białej – badania po przygotowaniu preparatem Gastrografin oraz Fortrans.

Przygotowanie do badania przy użyciu preparatu GASTROGRAFIN 100 ml.

2 DNI PRZED BADANIEM
Należy jeść niskobłonnikowe (ubogoresztkowe) pokarmy, np.:
• mleko (2 szklanki na dzień), jogurty naturalne, ser żółty, masło, margarynę,
• białe ryby, kurczaka (gotowanego, grillowanego, na parze),
• jajka, tofu,
• biały makaron, biały ryż,
• jasne pieczywo, podpłomyki,
• ziemniaki bez skórki (gotowane, tłuczone),
• łagodne zupy (np. krem z pomidorów bez pestek),
• klarowne galaretki, lody, landrynki, czekoladę (bez nadzienia ani orzechów),
• sól, pieprz, cukier, słodziki i miód.

Nie należy jeść bogatobłonnikowych pokarmów np.:
• czerwonego mięsa, różowych ryb (np. łososia),
• owoców, warzyw, sałatek, grzybów, kukurydzy,
• zbóż, nasion, orzechów, pestek, fasoli, draży,
• ciemnego pieczywa, ciemnego ryżu, ciemnego makaronu.
Należy pić dużo wody, herbaty, kawy, napojów niegazowanych, klarownych soków owocowych (np. jabłkowego, winogronowego, żurawinowego).

Przykładowy posiłek powinien składać się z np. :
Śniadanie: kromka/tost z jasnego pieczywa z masłem i miodem, lub jajko na twardo/na miękko.
Obiad: grillowana/gotowana ryba lub kurczak z białym ryżem i gotowanymi ziemniakami (bez skórki) lub jajko sadzone, jasne pieczywo, deser – lody waniliowe. Po obiedzie nie wolno już jeść stałego pokarmu, aż do czasu zakończenia badania. Dalej można spożywać zmiksowane zupy lub bulion (bez stałych kawałków), galaretkę, lody oraz pić wodę, kawę, herbatę, napoje niegazowane i klarowne soki.

2 DNI PRZED BADANIEM
O godzinie 19.00 należy wypić pół butelki preparatu GASTROGRAFIN (50 ml) – najlepiej jest wymieszać go z taką samą ilością wody.

1 DZIEŃ PRZED BADANIEM
NIE WOLNO SPOŻYWAĆ ŻADNYCH STAŁYCH POKARMÓW.
Wciąż można jeść zmiksowane zupy lub bulion, galaretkę i lody oraz pić wodę, herbatę, napoje niegazowane oraz klarowne soki. Pić należy wedle zapotrzebowania, lecz nie mniej niż 150 ml na godzinę. O godzinie 19.00 należy wypić pół butelki preparatu GASTROGRAFIN (50 ml) – najlepiej jest wymieszać go z taką samą ilością wody. Po każdym zażyciu preparatu GASTROGRAFIN (ponieważ jest to bardzo silny lek przeczyszczający) najlepiej jest przebywać w niedalekiej odległości od toalety. Jeżeli bierze Pan/Pani tabletki zawierające żelazo, należy je odstawić na 7 dni przed badaniem. Osoby z chorobami wymagającymi stałego przyjmowania leków (np. nadciśnienie tętnicze, choroba serca, padaczka) powinny zażyć poranną dawkę leku popijając wodą. Osoby chorujące na cukrzycę powinny dodatkowo skonsultować sposób przygotowania do badania z lekarzem prowadzącym oraz poinformować o tym naszą rejestrację.

PORANEK W DNIU BADANIA
NIE WOLNO SPOŻYWAĆ ŻADNYCH STAŁYCH POKARMÓW.
Można pić wodę lub klarowne napoje słodzone. Do pracowni najlepiej jest zgłosić się z osobą towarzyszącą.

PO BADANIU
Badanie trwa zazwyczaj 15-20 min. Po skończonym badaniu można jeść normalnie.

Przygotowanie do badania przy użyciu preparatu FORTRANS 4 saszetki

3 DNI PRZED BADANIEM
3 dni przed planowanym badaniem nie należy spożywać sałatek jarzynowych, owoców pestkowych (np. winogron, kiwi, truskawek, malin, jeżyn, jagód, pomidorów), maku oraz pestek siemienia lnianego, pieczywa z całymi ziarnami zbóż – mogą one utrudniać prawidłową ocenę badania. Zalecana jest dieta lekka, kleiki, ryż, gotowane mięso i ryby, napoje niegazowane, klarowne, herbata, kawa (bez fusów).

1 DZIEŃ PRZED BADANIEM
W dniu poprzedzającym badanie można zjeść lekkie śniadanie, bez mleka, surowych owoców i warzyw oraz napojów gazowanych oraz wczesnym popołudniem lekki, półpłynny posiłek (np. zupa, przecedzony bulion, ale nie barszcz czerwony). Od tego czasu nie wolno spożywać żadnych pokarmów. Można pić w dowolnej ilości niegazowane, klarowne napoje (woda, kawa bez mleka, herbata, soki owocowe bez pulpy owocowej). Około godziny 15:00 przygotować roztwór rozpuszczając każdą z 4 saszetek preparatu w 1 litrze wody (mineralnej niegazowanej lub przegotowanej i ostudzonej). Przygotowany roztwór należy wypić w przeciągu 4-6 godzin w tempie 1 szklanka co 15-20 minut. Od chwili rozpoczęcia przygotowania Fortransem nie należy już nic jeść. Można pić płyny klarowne, niegazowane do 2 godzin przed badaniem. Normalną reakcją w czasie przygotowania są liczne wypróżnienia (biegunka), pod koniec treścią płynną. Smak roztworu można poprawić dodając sok z cytryny. Dodatkowo można pić lekko osłodzoną herbatę z cytryną, sok jabłkowy lub z białych winogron. Płyny mogą być ciepłe. Osoby z chorobami wymagającymi stałego przyjmowania leków (np. nadciśnienie tętnicze, choroba serca, padaczka) powinny zażyć poranną dawkę leku popijając wodą. Osoby chorujące na cukrzycę powinny dodatkowo skonsultować sposób przygotowania do badania z lekarzem prowadzącym oraz poinformować o tym naszą rejestrację. Osoby wymagające okularów do czytania proszone są o zabranie ich ze sobą. Do pracowni najlepiej jest zgłosić się z osobą towarzyszącą.